Mięsa, sosy, zupy z dodatkiem suszonych grzybów nabierają wyjątkowego aromatu i smakują bardzo dobrze.
Jedną z metod obróbki grzybów do takich dań jest suszenie grzybów w piekarniku. Można w ten sposób przedłużyć ich świeżość i wydobyć smak, którego nie mają w innej formie.
Najlepiej wykorzystać piekarnik z funkcją termoobiegu. Powinien być nastawiony na 45-50 stopni. W wyższej temperaturze grzyby mogą się spalić, więc należy na bieżąco kontrolować, czy temperatura w piekarniku nie podnosi się zbytnio.
Jeśli grzyby zawierają więcej wody (tak jest z maślakami) należy najpierw ustawić niższą temperaturę – około 35 stopni, by woda odparowała a po około godzinie podnieść ją do 45 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika grzyby trzeba oczyścić i wysuszyć z nadmiaru wody, w której były myte. Można osuszyć je ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Grzyby należy pokroić na kawałki równej wielkości, by czas suszenia był dla wszystkich podobny. Tak przygotowane grzyby można ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W zależności od wielkości grzybów ich suszenie może trwać od 3 do 6 godzin.
Przeczytaj więcej na rzeczyznatury.pl